miercuri, 14 iunie 2023

Călăuză pentru postul Sfinților Apostoli

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut și sub denumirea populară de „Postul Sâmpetrului”, este cel de-al treia post din cadrul anului bisericesc. El a fost rânduit de Biserica noastră în cinstea celor doi mari Apostoli ai creștinătății care au contribuit decisiv în lucrarea de transmitere și vestire a Sfintei Scripturi, dar și în organizarea creștinismului primelor secole.

Traversând, așadar, o perioadă specială, se cuvine ca și noi să fim diferiți, să încercăm ca, în fiecare zi, să ne amintim că suntem călători și oaspeți pe pământ. Și că anii pe care Dumnezeu ni i-a dat să-i petrecem în această lume ar trebui să fie ani de pregătire duhovnicească pentru dobândirea Împărăției celei de Sus, care nu are sfârșit. Astfel, vă propunem ca, pe parcursul celor 17 zile de post, să avem în minte câteva reguli pentru ca, la finalul lor, să constatăm că nu suntem robi ai plăcerilor și ai patimilor acestei lumi, ci că putem să căpătăm, câtuși de puțin, nădejdea că ne vom vedea cu toții la poarta Raiului:

  1. Deși atunci când rostim cuvântul „post” ne vine în minte imediat perspectiva alimentară a acestuia, să știți că abținerea de la mâncare nu este decât prima treaptă pe care pășim atunci când ne hotărâm să postim. Ce este cu adevărat relevant și important este să îl întrebăm pe duhovnic despre când putem să ne spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Iar dacă am primit dezlegare, să nu uităm de Canonul Sfintei Împărtășanii, o rânduială care „se ţine în toate zilele şi de toţi preoţii, diaconii, clericii şi monahii, precum şi de toţi cei care ştiu carte”, după cum se menționează în Liturghier. De asemenea, după primirea Sfintelor Taine, să citim „Rugăciunile de după primirea Sfintei Împărtășanii”, pe care le găsim ușor, în aproape orice carte de rugăciuni.
  2. Conform Învățăturii pentru posturi din Ceaslovul Mare, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără untdelemn, marți și joi cu untdelemn (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește. Dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu Doxologie Mare, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin. Bucuria pe care o avem cu toții în acest post al Sfinților Apostoli este accea că, deja, de pe porțile grădinilor încep să iasă primele roade: ceapă, salată, ridichi, verdețuri, cireșe sau căpșuni, toate sunt roade de sezon. Un studiu apărut în jurnalul științific „Circulation” în luna martie a anului 2021 a analizat date care au inclus peste 100.000 de adulți, al căror comportament alimentar a fost urmărit până la 30 de ani. Rezultatul cercetătorilor a fost unul cu adevărat uimitor: consumul a aproximativ două porții zilnice de fructe și trei porții zilnice de legume a fost asociat cu cea mai mare longevitate, iar participanții care au consumat cinci porții pe zi de fructe și legume au avut un risc cu 13% mai mic de deces din toate cauzele.
  3. Dacă vrei să-ți antrenezi voința și să-ți „setezi” mintea și gândurile către obiceiurile care aduc bun folos, postul este una dintre cele mai bune căi. Așa cum știm, în Ortodoxie, obiceiul postirii implică abstinența de la anumite alimente și băuturi pentru o perioadă de timp, precum și renunțarea la anumite plăceri și activități lumești. Scopul postului tocmai acesta este: de a disciplina trupul și de a-l subordona voinței, de a curăți sufletul și de a-l apropia mai mult de Dumnezeu. Prin acest exercițiu de auto-control, credincioșii își propun să se apropie de Dumnezeu, să-și îmbunătățească relația cu El și să experimenteze o transformare duhovnicească mult mai profundă.
  4. „Mai presus de toate, ţineţi din răsputeri la dragostea dintre voi, pentru că dragostea acoperă mulţime de păcate. Fiţi, între voi, iubitori de străini, fără cârtire”, spunea Sfântul Apostol Petru în cea dintâi Epistolă a sa. Se spune că faptele bune sunt aripile cu care ne înălțăm spre Cer și spre Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, mai ales în acest post al Sfinților Apostoli, să nu-i uităm pe cei care, poate, atunci când se înserează nu au un acoperiș deasupra capului sau, mai trist, nu au măcar o bucată de pâine pe care să le o ofere copiilor. Postul este un timp potrivit pentru a ne implica în acte de milostenie și caritate. În loc să ne concentrăm doar pe abținerea de la mâncare, pe căutarea celor mai gustoase rețete de post sau pe alte astfel de acțiuni, să ne gândim mai bine la cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru. Fă donații către cei săraci, vizitează persoanele bolnave sau izolate, oferă sprijin celor aflați în dificultate. Aceste fapte de iubire și compasiune sunt esențiale în timpul postului și reflectă îndemnurile pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ni le-a lăsat tuturor ca un fel de testament: „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine”.
  5. Poate cel mai important aspect: să nu uităm de rugăciune, care le acoperă pe toate cele de mai sus. Să folosim aceste zile ale postului pentru a intensifica rugăciunea, citirea Sfintei Scripturi și meditația asupra învățăturilor din scrierile Sfinților Părinți. Cu alte cuvinte, să folosim această perioadă ca o oportunitate de a ne aprofunda relația personală cu Dumnezeu și de a ne îmbunătăți viața duhovnicească, reflectând asupra propriilor slăbiciuni și păcate și căutând iertare, călăuzire și îndreptare.

Așadar, să încercăm ca această perioadă aparte din viața Bisericii să fie una aparte, în toată puterea cuvântului, și pentru sufletele noastre. Să urmăm zelul misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, curajul lor în apărarea credinței și să-i chemăm mereu în rugăciunile noastre. Și pentru că – așa cum spun Sfinții Părinți – icoana este o fereastră către cer, vă aducem în atenție faptul că, în ultimele zile, am lucrat alături de colegii noștri la o selecție deosebită de icoane ale Sfinților Apostoli. Plecându-ne genunchii seara, înaintea icoanei lor, să îi rugăm să fie mijlocitori pentru noi înaintea Mântuitorului, dăruindu-ne sănătate, bucurii și toate cele de folos.



Share:

luni, 12 iunie 2023

Comuniune de rugăciune în comuna Stănița. Icoana Maicii Domnului de la Trifești

Prima zi a postului Sfinților Apostoli a reprezentat prilej de comuniune și rugăciune în comuna Stănița. Începând de la ora 8:00 icoana Maicii Domnului de la parohia Trifești a ajuns la biserica din satul Ghidion, la ora 9:00 în Veja, la ora 10:00 la Todireni, la ora 11:00 la Poienile Oancei, la 12:00 la Chicerea și la ora 13:00 a poposit în paraclisul bisericii „Sfântul Nicolae” din Parohia Stănița.

Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului pentru binecuvântarea și susținerea organizării evenimentului duhovnicesc. Totodată mulțumim PC Pr Paroh al parohiei Trifești, inspector eparhial, Laurențiu Segneanu pentru bucuria de a fi avut astăzi în comuna noastră acest odor de mare preț, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la parohia pe care cu vrednicie o păstorește!

Rugăm pe bunul Dumnezeu să reverse din darurile Sale cele bogate asupra noastră și să se milostivească de noi ascultându-ne rugăciunile fierbinți înălțate astăzi dinaintea Maicii Domnului în contextul secetei prelungite.

Mulțumiri PC Pr. Nistor Vasile (paroh al Parohiei Todireni), Stan Vasile (paroh al parohiei Ghidion) și PC Pr Ionuț Giosanu (pret slujitor al parohiei Trifești) pentru organizare și împreună slijire!

Totodată mulțumim familiei Nastasă Vasile și Elena pentru jertfa și aportul adus organizării zilei duhovnicești de astăzi!















Share:

Etichete

1 decembrie (2) 1 iunie (4) 1 Martie (1) 19 februarie (1) 2% (1) 2019 (2) 24 ianuarie (1) 3.5% (1) 7 Ianuarie (1) 8 martie (5) Acatist (1) Acatiste (5) Acoperământul Maicii Domnului (1) acoperăminte (1) Activități (5) administrativ-gospodăresc (21) Adormirea Maicii Domnului (1) altar de vară (2) amintiri din parohie (1) aniversări (4) Anul bisericesc (1) Anul Nou (2) Anunțuri importante (6) Articol (12) biserica veche (1) Bobotează (6) Botez (2) Canonul cel Mare (15) casă praznicală (2) căsuță centrală (1) centrală termică (1) Chicerea (2) Cleopa Ilie (7) clevetire (1) clopotniță (3) comitetul parohial (1) constantin brâncuși (1) coronavirus (1) Craciun (1) crăciun (3) cununie (2) cununie de argint (1) cuvânt de învățătură (49) Cuviosul Siluan Athonitul (1) Denia Acatistului Buneivestiri (1) Denia celor 12 Evanghelii (1) Denia Prohodului (1) Denie (5) despre păcatul înjurăturii (1) despre post (1) despre rugăciune (1) diplomă (1) Diplomă de excelență (1) Diverse (1) Duminca 1 după Rusalii (2) Duminca a 5-a după Paști (1) Duminica 11 după Rusalii (1) Duminica 16 după Rusalii (1) Duminica 18 după Rusaii (2) Duminica 19 după Rusalii (1) Duminica 20 după Rusalii (2) Duminica 21 după Rusalii (2) Duminica 25 după Rusalii (1) Duminica 26 după Rusalii (2) duminica 27 după Rusalii (2) Duminica 28 dupa Rusalii (2) Duminica 29 dupa Rusalii (1) Duminica 30 după Rusalii (1) duminica 33 după rusalii (1) Duminica 34 după Rusalii (2) Duminica a 10-a după Rusalii (2) Duminica a 11-a după Rusalii (1) Duminica a 2-a din Post (1) Duminica a 2-a după Paști (2) Duminica a 3-a din Post (1) Duminica a 3-a după Paști (1) duminica a 3-a după Rusalii (2) Duminica a 4-a după Pasti (1) Duminica a 4-a după Rusalii (2) Duminica a 5-a după Paști (1) duminica a 6-a după Rusalii (1) Duminica a 7-a după Rusalii (2) Duminica a 8-a după Rusalii (1) Duminica a 9-a după Rusalii (1) Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci (2) Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (1) Duminica după Nașterea Domnului (1) Duminica Floriilor (3) Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (1) Duminica Înfricoșatei Judecăți (1) Duminica Sfintei Cruci (2) Duminica Sfintei Maria Egipteanca (1) duminică 22 după Rusalii (1) epidemie (1) felicitări (1) fii aproapele aproapelui tău (3) firidă (1) fiul risipitor (3) Hram (10) iarna (1) Intrarea în biserică a Maicii Domnului (2) Invierea a doua (1) Ioan Gură de Aur (2) Ioanichie Bălan (4) Iordan (1) IPS Ioachim (4) IQ (1) Ispasul (1) istoric (2) Izvorul Tămăduirii (2) îmbunătățiri (3) împodobirea bradului (3) împrospătare pictură (1) în mijlocul familiei chicirene (5) Înalțarea Sfintei Cruci (1) Înălțarea Domnului (1) Înălțarea Sfintei Cruci (2) Înmormântări (7) Învierea (2) ÎPS Ioachim (6) Jean-Claude Larchet (1) jertfă (1) Joia Mare (2) Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite (2) Liturgic (23) lumânărar (1) Lumina Sfântă (2) Maica Domnului (4) Maica Domnului Gradinăreasa (1) Mensa (1) Mica Unire (1) microfoane (1) Milostenia (1) mixer (1) Moancă Maria (1) mochetă (1) Moș Crăciun (5) moșii de iarnă (1) Moșii de toamna (1) Moșii de vară (2) Muzeul Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului (1) Nasterea Domnului (1) Nasterea Maicii Domnului (1) Nașterea Domnului (6) Nașterea Maicii Domnului (3) Nicolae Steinhardt (1) onomastica (11) Paraclisul Maicii Domnului (1) paratrăsnet (1) parchet (1) pastoral-misionar (44) Pastorala Craciun (1) Păcatul bârfei (1) pelerinaj (1) PF Daniel (1) Pichet PSI (1) Pilda datornicului nemilostiv (1) Pilda Semănătorului (1) Pilde creștine (3) poezii (1) postament Sf. Cruce (1) Postul Crăciunului (3) Postul Mare (41) Postul Sfintilor Apostoli (1) Pr. Cârlescu (1) Pr. Ionescu Constantin (1) Pr. Ionuț Grecu (5) Pr. Roșu Tiberiu (2) Precista Mică (1) primavara (1) primavra (1) Program liturgic (14) rugăciune pentru copilul bolnav (1) rugăciuni (11) rugăciunile de seară (1) s-a întâmplat în 2014 (15) s-a întâmplat în 2015 (6) s-a întâmplat în 2016 (9) Săptămâna Patimilor (8) Sâmbăta lui Lazăr (2) sânziene (1) Schimbarea la Față (1) Scrisoare pastorală (1) sf dosoftei (1) Sf Împărtășanie (3) Sf Paisie Velicikovski (1) Sf Vasile cel Mare (3) Sf. Altar (2) Sf. Antim Ivireanu (1) Sf. Antipa de la Calapodești (1) Sf. Ap. Andrei (4) Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir (3) Sf. Evanghelie (58) Sf. Ioan Botezătorul (4) Sf. Ioan Gură de Aur (1) Sf. Luca al Crimeei (1) Sf. M. Prooroc Ilie Tesviteanul (1) Sf. Maria (1) Sf. Maria Egipteanca (1) Sf. Masă (1) Sf. Maslu (3) Sf. Nicolae (1) Sf. Nicolae Velimirovici (1) Sf. Paști (3) Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul (1) Sf. Spiridon (1) Sf. Ștefan Întâiul Mucenic (1) Sf. Teofan Zăvorâtul (1) Sfantul Maslu (1) Sfânta Cuvioasă Parascheva (1) Sfântul Andrei Criteanul (1) Sfântul Gheorghe Pelerinul (1) Sfântul Ilie Tesviteanul (3) Sfântul Ioan Botezătorul (3) Sfântul Nicolae (2) Sfântul Voievod Neagoe Basarab (1) Sfintii Trei Ierarhi (1) Sfinții Brâncoveni (1) Sfinții Trei Ierarhi (3) sfințire (1) sinaxă (1) Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (1) social-filantropic (15) Stănița (5) stică icoane (1) Ștefan cel Mare (1) Știați că (3) știri (7) Tanti Natalea (1) Tatăl Nostru (1) tineri (8) Triodul (2) Vecernie (1) vindecarea lunaticului (1) Vovidenia (1) zile de naștere (29) Ziua drapelului (2) Ziua Eroilor (4) ziua națională (1) ziua națională a României (1)