sâmbătă, 27 august 2022
Duminica a 11-a după Rusalii. Pilda datornicului nemilostiv. Sfânta Evanghelie
miercuri, 17 august 2022
Sfântul Gheorghe Pelerinul
marți, 16 august 2022
„Vreau să mor creştin! Loveşte!”
Nod și strajă peste timp. Golgotă a neamului românesc. Așa ar putea fi numită ziua de 15 august a anului 1714, o zi de referință în istoria mântuirii poporului român și în drumul sinuos al afirmării identității noastre de credință. O zi semnificativă, un moment cât însăși definiția termenului „mărturisire” și care poate ține în tot ceasul loc de cinste între primele pagini ale sinaxarului Sfinților născuți pe pământ românesc. Este ziua în care binecredinciosul voievod Constantin Brâncoveanu, supranumit „prințul aurului”, a dat strălucirea acestuia pe lumina cea neînserată a mântuirii, alături de cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, dar și de ginerele său, sfetnicul Ianache Văcărescu, primind cu toții cununa muceniciei.
Pentru că mulți dintre dumneavoastră cunoașteți deja, cu siguranță, viața, și faptele alese ale Brâncovenilor, monumentele de cultură și ctitoriile care îi păstrează ca ocrotitori, am hotărât să dedicăm acest editorial unui fapt mai puțin cunoscut publicului larg, și anume – ce s-a întâmplat cu Sfinții Brâncoveni după ce au fost martirizați? Unde au fost duse trupurile lor și unde se află ele astăzi?
Dacă ar fi să refacem, într-un fel, firul evenimentelor din acea zi, Sinaxarul ne este alături și ne dă mărturie că, în anul 1714, tocmai în Săptămâna Mare, sultanul Ahmed al III-lea (1703-1730) a trimis o mulțime de ostași în Țara Românească cu un scop clar: să-l aducă la el pe Constantin Vodă împreună cu fiii săi, spre a-i convinge să se lepede de credinţa creştină. Supus la nenumărate chinuri în închisoarea „Şapte Turnuri”, bătut, torturat şi înfometat, Sfântul Matei Brâncoveanu a primit sfârşitul mucenicesc la doar 11 ani, prin decapitare, alături de tatăl său, de frații săi, Constantin, Ştefan, Radu și de sfetnicul Ianache, în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, într-o duminică dimineața, pe 15 august 1714. Conform scrierilor Bisericii, înainte de a fi martirizat, dreptcredinciosul Domnitor Constantin Brâncoveanu i-a îmbărbătat astfel pe fiii săi: „Fiilor, fiţi bărbaţi! Am pierdut tot ce aveam pe astă lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem şi pe ele, ci să le ducem curate înaintea feţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!”.
Astfel, ca într-o mare de sânge, au căzut pe rând capătul sfetnicului Ianache Văcărescu, apoi al fiului celui mare, Constantin, după aceea al lui Ștefan și al lui Radu. Iar când a venit rândul copilului Mateiaș, care avea numai 12 ani acesta s-a înfricoșat și a strigat sultanului să-l ierte că se va face musulman. Atunci tatăl său, plin de bărbăție, i-a zis: „Din sângele nostru n-a mai fost nimeni care să-și piardă credința. Dacă este cu putință, să mori de o mie de ori, decât să-ți lepezi credința strămoșească pentru a trăi câțiva ani mai mulți pe pământ”. Atunci, luând seama la cuvintele tatălui său, copilul și-a întins gâtul pe tăietor și i-a zis călăului: „Vreau să mor creștin. Lovește!”. Și așa, alături de tatăl său, și-a dat viața și a primit cununa muceniciei.
Se spune că, în urma acestei amarnice pedepsiri, capetele Sfinților Mucenici Brâncoveni au fost purtate pe străzile cetăţii în vârful suliţelor, iar trupurile le-au fost aruncate în strâmtoarea Bosfor, pentru ca toți să vadă și să ia aminte la consecințele pe care și le asumă în cazul în care se gândesc să urmeze modelului conducătorului român. Și pentru că la „masacrul” de pe strada strada „Yalı Köşkü sokak” au asistat și câțiva creștini greci care făceau schimburi de mărfuri în Constantinopol, aceștia și-au pus în gând să salveze trupurile noilor martiri. Astfel, după apusul soarelui, curajoși, s-au urcat în bărci și au scos din valurile mării sfintele moaște și le-au dus pe insula Halki.
În puterea nopții, după aproape cinci ore de vâslit, negustorii au ajuns la destinație. Aici, ajutați de obștea mănăstirii, le-au îngropat în incinta bisericii Mănăstirii Maicii Domnului „Kamariotisa”, construită de împaratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul și refacută chiar prin daniile Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Deși mănăstirea avea propriul ei cimitir, istoricii sunt de părere că ei au fost înmormântați în curtea bisericii, sau lângă aceasta, într-o pădure de pini, însă locul a rămas tăinut până astăzi. Doar șase candele au fost aprinse imediat în biserică, după o tradiție pe care obștea o păstra din timpuri vechi: atunci când doreau să păstreze secret numele celor înhumați în cimitirul lor, aprindeau câte o candelă pentru acel suflet, ca să-și găsesască liniștea.
Cel mai probabil, întreaga „operațiune” s-a petrecut noaptea, ținând cont de faptul că, după cum prevedea legea în acea vreme, îngroparea fără aprobare a trupurilor celor care fusesără omorâți pentru trădare din porunca sultanului se pedepsea cu moartea.
Doamna Maria, soția Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, fiicele, ginerii şi nepoţii, care au scăpat cu viaţă, au fost închişi în Kutahya, la aproximativ 300 de km spre centrul Asiei Mici, de unde s-au întors în țară abia după doi ani, în 1716. Gândul că osemintele drept-credinciosului soț, dar și cele ale iubiților fii se află la așa mare depărtare de casă nu-i dădea pace doamnei Maria. Așa se face că, după mari eforturi și cu multă greutate, în 1720, a reușit să aducă în ascuns rămăşiţele pământeşti ale domnitorului martir, iar nu și pe cele ale fiilor. Osemintele le-a îngropat în biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, așezământ pe care îl ctitorise. Deasupra mormântului a rânduit să fie așezată o candelă cu o inscripţie care să nu spună prea multe lucruri celor rău-voitori, ci doar să amintească peste veacuri jertfa domnitorului român: „anul mântuirii 7228 (1720), iulie, 12 zile”.
În ziua de 19 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul Sfinţilor din calendar pe Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, având zi de prăznuire data de 16 august a fiecărui an, a doua zi după marele și slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului.
Așadar, în această zi importantă pentru poporul nostru român, să ne rugăm ca Mântuitorul să le dăruiască odihnă veșnică Sfinților Martiri Brâncoveni. Iar nouă, celor care încă suntem pe acest pământ, să ne dea Bunul Dumnezeu curaj și putere pentru a păstra dreapta credință, patria și valorile acestui neam, așa cum au făcut-o și ei, în urmă cu 308 ani, într-o zi de 15 august. O zi de doliu, înveșmântată în lumină și în har prin curajul unor binecredincioși și vrednici români.
vineri, 12 august 2022
Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului, este o sărbătoare foarte importantă, deoarece Maica Domnului este Cea care a fost aleasă de Dumnezeu pentru a se întrupa și a lua trup omenesc. Hristos S-a întrupat pentru a da omului posibilitatea de a se îndumnezeii după modelul pe care El ni l-a lăsat.
Maica Domnului, care este "mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii", este numită și Theotokos, adică "Născătoare de Dumnezeu". Cinstirea excepțională de care s-a bucurat încă din epoca apostolică a făcut și ca icoana sa să ocupe primul loc după cea a Mântuitorului Hristos.
Detalii Biblice despre Maica Domnului
Despre Adormirea Maicii Domnului, adică moartea și înălțarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii.
Nu avem date istorice care să ne indice cât timp Maica Domnului a rămas pe pământ după Înălțarea Mântuitorului Hristos la cer, nici când, unde sau cum aceasta a murit, întrucât Evangheliile și celelalte scrieri ale Noului Testament nu ne vorbesc nimic în acest sens. Din Evanghelii știm doar că Iisus, răstignit fiind pe Cruce, și-a încredințat mama ucenicului Său iubit Ioan, "și din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine" (Ioan 19, 25-27).
O altă informație ne este prezentată în Faptele Apostolilor: "Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Iisus și cu frații Lui" (Fapte 1, 14).
Adormirea Maicii Domnului în Sfânta Tradiție
Potrivit Tradiției Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea la cer a Fiului său. Aceasta, fiind martoră triumfului Domnului asupra morții și a zidirii Bisericii, și-a închis ochii și, plecând din această viață, a fost mutată alături de Fiul său în ceruri. Circumstanțele Adormirii Maicii Domnului sunt cunoscute și păstrate de Biserica Ortodoxă încă din timpurile apostolice, mărturie stând scrierile apocrife, opinia unanimă a Sfinților Părinți și credința constantă a poporului lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavril aduce vestea Adormirii Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, care, întinzându-i o ramură de finic, i-a grăit:
"Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura de oștirile cerești prin urcarea ta, cea binecuvântată care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților"
Sfântul Maxim Mărturisitorul în "Viata Maicii Domnului"
După ce a fost înștiințată de trecerea ei la viața veșnică, de același arhanghel care i-a vestit și zămislirea Mântuitorului în pântecele sale, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele:
"Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființa și viața. Si când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, ca Cel ce o judeca în milostivirea Sa, să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc!"
Mântuitorul a ridicat sufletul Maicii Sale la Cer
Apoi a mulțumit Domnului pentru toate, iar Mântuitorul a venit la ea împreună cu cetele îngerești și i-a zis:
"Fericită fii și să se bucure inima ta. Pentru harul care ți-a fost dat, tot sufletul care va chema numele tău cu sfințenie nu va fi lepădat, ci va afla mângâiere și milostivire în această viață și veacul viitor. Iar tu intră în sălașurile cele veșnice cu pace, bucurie ca să vezi slava mea și să te bucuri prin harul Duhului Sfânt".
După aceste cuvinte, Maica Domnului și-a dat obștescul sfârșit. Și-a încredințat sufletul Fiului ei. În icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentată stând întinsă pe pat, în mijlocul Apostolilor, în vreme ce Hristos primește în brațe sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figură mică de copil îmbrăcat în alb.
Apostolii sosesc pe nori la înmormântarea Fecioarei Maria
După Adormirea Maicii Domnului, apostolii, aflați în acel moment în diferite zone ale lumii pentru vestirea Evangheliei, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la înmormântarea Maicii Domnului.
Trupul Maicii Domnului a fost așezat într-un sicriu de Apostoli. În timp ce era dus spre mormânt, un evreu cu numele Antonie s-a apropiat de sicriu cu gândul de a-l răsturna. Când acesta a pus mâna pe sicriu, un înger i-a tăiat amândouă mâinile "fără de veste odată cu orbirea i s-au tăiat și mâinile ce au rămas lipite de pat" (Acatistul Adormirii, condac 4). Antonie, recunoscându-și greșeala, a primit vindecare și a devenit un mărturisitor al lui Hristos.
Ridicarea trupului Maicii Domnului din Mormânt
Potrivit Tradiției, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai târziu. A cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormânt, l-a aflat gol. Toți cei prezenți au cunoscut că trupul ei nu mai era în mormânt, fusese ridicat la cer, locul unde se afla și sufletul ei.
Dacă după adormire sufletul ei este primit "până la tronul Lui cel împărătesc, până la Sfânta Sfintelor cea din ceruri", după cum ne spune Sfântul Ioan Damachin, la trei zile de la adormire este urcat și trupul ei la la cerurile cele mai presus de ceruri.
Sfinții Părinti spun că nu se cuvenea ca trupul ei, din care S-a întrupat Dumnezeu - Cuvântul, să rămână în mormânt și să fie dat stricăciunii. După cum trupul ei a rămas fără stricăciune, adică feciorelnic, în timpul nașterii lui Hristos din ea, tot așa a rămas trupul ei fără stricăciune întru adormirea și mutarea ei de la viața pământească la viața cerească.
În Imnele Sfântului Efrem Sirul la praznicul Adormirii Maicii Domnului, cuviosul scrie:
"Tu nu ai urcat ca Ilie la cer, tu nu ai fost numai ca Pavel răpită până la al treilea cer, ci tu ai înaintat până la tronul împărătesc al însuși Fiului tău; față către față, în bucurie cu o mare și negrăită încredere, tu stai aproape de El".
Scrierile despre Adormirea Maicii Domnului
Între cei care au vorbit despre Adormirea Maicii Domnului în primele secole creștine au fost Sfântul Dionisie Areopagitul (sec. I), Meliton de Sardes (sec. II), Sfântul Epifanie al Ciprului (sec. IV) și Sfântul Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului (sec. V), a cărui mărturisire, adresată împărătesei bizantine Pulcheria, este edificatoare:
"Deși în Sfânta Scriptură nu sunt date cu privire la împrejurările morții Maicii Domnului, noi le cunoaștem din vechea și credibila Tradiție a Bisericii și știm că, la trei zile după adormire, trupul Sfintei Fecioare a fost ridicat la cer, în mormântul din Grădina Ghetsimani găsindu-se doar acoperământul ei".
Mai târziu, în secolul al XIV-lea, toate aceste informații vor fi adunate și detaliate în lucrarea Historia Ecclesiastica (Istoria Bisericii) a lui Nicephorus Callistus (1335).
O admirabilă colecție de texte cu privire la această tradiție este și lucrarea "Omilii Patristice despre Adormirea Mariei" a renumitului profesor patrolog contemporan Brian E. Daily. Aceste texte, atribuite unor Sfinți Părinți, cum ar fi: Ioan al Tesalonicului, Modest al Ierusalimului, Andrei al Cretei, Germanos al Constantinopolului, Ioan Damaschinul, Teodor Studitul, la care se pot adăuga și cele ale părinților bizantini de mai târziu – Isidor al Tesalonicului, Sfântul Grigorie Palama, Nicolae Cabasila -, fac referire la tradiția Adormirii Maicii Domnului, obsedându-se unele mici diferențe între ele doar la nivelul detaliilor. Toți acești Sfinți Părinți sunt de acord în unanimitate ca mormântul Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani, unde Fecioara Maria a fost înmormântată de Sfinții Apostoli, a fost găsit gol la trei zile după îngropare.