Boboteaza, Epifania sau Teofania, reprezintă Praznicul Împărătesc închinat arătării Domnului, sărbătorit în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Din punct de vedere istoric, astăzi Mântuitorul este revelat lumii de către Ioan Botezătorul, primind totodată botezul lui Ioan (diferit de botezul creștin instituit mai târziu de Mântuitorul). Însemnătatea sărbătorii este cu mult mai mare întrucât din punct de vedere teologic, nu numai că Hristos Domnul nostru este mărturisit de Ioan, ci Dumnezeu se revelează omului mai mult decât a făcut-o vreodată chiar poporului ales. Astăzi Dumnezeu nu mai este doar Cel ce este, YHWH sau Elohim, astăzi Dumnezeu ni se arată Treime Sfântă. Mărturia de netăgăduit apare atunci când Mântuitorul ieșea din apă: „îndată cerurile s-au deschis și Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se ca un porumbel și venind peste El. Și iată, un glas din ceruri care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit”. De acum înainte Dumnezeu se arată omului în chip desăvârșit. Opera de mântuire a lumii a început, urmând a culmina cu îmbrățișarea tainică de pe lemnul Crucii, ce va deschide Raiul întregii umanități!
În familia Chicireană, sărbătoarea Bobotezei are o semnificație aparte și imprimă o bucurie desăvârșită pe chipurile celor ce așteaptă în ger Agheasma Mare să fie sfințită! O zi a paradoxurilor, apa Iordanului își întoarce cursul, oamenii îngheață și sunt fericiți, ba chiar zâmbesc! Iată cerul deschizându-se și Duhul Sfânt pogorând peste inimile noastre, încălzindu-le cu Har Divin!
Alese mulțumiri domnului Vasile Mardare și întregii echipe care și în acest an au oferit prinos de jertfă, ducând mai departe tradiția „Crucii de Gheață” din Chicirea!
Parcă și acum îmi amintesc un dialog drăguț:
„Copil: Mamă și Crucea s-a sfințit!
Mamă: Nu s-a sfinție, aia e altă slujbă.
Copil: Ba da, s-a sfințit, că e tot din apă, doar că e înghețată!”
Crucea s-a sfințit și ne-a sfințit pe noi!
Să fiți mereu cu zâmbete pe chipuri și cu Hristos în suflet!
0 comments :
Trimiteți un comentariu