Spre folosul sufletelor noastre, în An Centenar, Sfânta Fecioară Maria a rânduit spre a se face chipul ei cel sfânt cu Pruncul în brațe într-o manieră unică, păstrându-se totodată rigorile execuției tipiconale ale icoanelor ortodoxe.
Scurt istoric
Viziunea realizării icoanei a fost marcată de pictura celei mai vechi biserici din piatră de pe teritoriul țării noastre, la Densuș, Țara Hațegului. Cea mai vehiculată părere a specialiștilor arheologi și a istoricilor este cea care susține că actuala biserica din Densuș a fost un templu roman creștinat, adică o biserică paleocreștină construita între secolele IV-VI, fiind și prima biserică de pe teritoriul Daciei. Cert este faptul că biserica a fost ridicata pe ruinele unei construcții din antichitatea secolului al IV-lea. Pereții vechi sunt acoperiți de picturi bizantine, vandalizate însă în timpul invaziilor turcești. Aceștia au distrus tencuiala în dreptul chipului fiecărui sfânt, scobind locurile în care se aflau ochii și însemnele crucii. Una din picturile cele mai interesante este cea care Îl înfățișează pe Mântuitorul în straie populare.
Având deci argumentul canonicității în una din cele mai vechi picturi din țară, am pornit în realizarea unei icoane în cinstea Maicii Domnului cu Pruncul în brațe în An Centenar, cu straie populare. Astfel, în anul 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, este realizată pentru biserica din Chicerea, comuna Stănița, icoana Maicii Domnului îmbrăcată în straie populare românești, pentru a evidenția valoarea spirituală a satului și faptul că Maica Domnului a fost, este și va fi ocrotitoarea poporului român.
Compoziția:
- suprafața pe care este realizată icoana (blatul de lemn) este realizat din lemn de tei special uscat și tratat
- pictura icoanei este de tip acrilic
- vernisată cu verni pentru acrilic în tehnica metalo-plastiei
- metal de embosare de 0.15 mm (culoare argintie - aurie)
- culori acrilice
Icoana Maicii Domnului „Grădinăreasa” sat Chicerea, comuna Stănița |
0 comments :
Trimiteți un comentariu