- vineri, 1 ianuarie, Tăierea-împrejur a Domnului - Stănița
- duminică, 3 ianuarie - Chicerea
- luni, 4 ianuarie, Ajunul Bobotezei - Chicerea
- marți, 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei - Stănița
- miercuri, 6 ianuarie, Boboteaza - Stănița
- miercuri, 6 ianuarie, ora 12:00 (Aghiasma Mare) - Chicerea
- joi, 7 ianuarie, Sf. Ioan Botezătorul - Chicerea
- duminică, 10 ianuarie - Stănița
- duminică, 17 ianuarie - Chicerea
- duminică, 24 ianuarie - Stănița
- sâmbătă, 30 ianuarie Sfinții Trei Ierarhi - Chicerea
- duminică, 31 ianuarie - Stănița
duminică, 27 decembrie 2020
Programul liturgic și pastoral misionar al lunii ianuarie
duminică, 6 decembrie 2020
Arhimandritul Ioanichie Bălan - repere
Abandonăm paginile de Facebook
În urma unor experiențe neplăcute cu platforma de social media Facebook, am decis să abandonăm paginile Parohia Chicicea și Parohia Stănița.
Pentru a fi la curent cu noutățile parohiei noastre, vă invităm să urmăriți cu regularitate pagina noastră de pe platforma Blogger: Colț de Rai (parohiastanita.blogspot.com).
Sfântul Nicolae să vă ocrotească!
Parohia Stănița și-a cinstit ocrotitorul
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am săvârșit Vecernia Mare Unită cu Litia, iar a doua zi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Sărbătoarea satului a însemnat prilej de mare bucurie pentru familia stăniceană. Am pătruns din timpul profan în timpul sfințit al lui Dumnezeu, biserica redevenind în conștiința celor prezenți axa hristică a lumii, o normalitate pe care doar în jurul lui Hristos, adunați câte doi sau trei, o putem găsi.
Mulțumim Înalpreasfințitului Părintelui nostru Ioachim pentru grija permanentă pe care o are față de parohia noastră, mulțumi deasemeni părinților împreună slujitori pentru prezență și slujire, iar nu în ultimul rând mulțimum tuturor ostenitorilor care au făcut posibil ca aceată sărbătoare să poate fi organizată așa cum se cuvine.
marți, 1 decembrie 2020
vineri, 20 noiembrie 2020
Despre intrarea Maicii Domnului în biserică
Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului (numită în popor şi Vovidenia) aminteşte faptul aducerii cu evlavie, în biserica Legii vechi, adică în templul din Ierusalim, a copilei de trei ani, care avea să fie Maica Domnului nostru Iisus Hristos; întâi, pentru că acest fapt, atunci când s-a petrecut, s-a împlinit într-un chip minunat şi, al doilea, el cerea o pregătire pentru taina nașterii cu trup omenesc a Fiului lui Dumnezeu, care avea să se săvârșească prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu.
Tradiţia Bisericii arată motivul pentru care Născătoarea de Dumnezeu a fost dusă la templul Legii vechi şi dăruită Domnului: Ana, cea pururea pomenită, soția lui Ioachim, care mai toată viaţa ei a fost stearpă, adică nu a putut naşte copii, luând îndemn din cele ce s-au petrecut cu cealaltă Ana, care era şi ea stearpă, mama Prorocului Samuel, se ruga, împreună cu bărbatul ei Ioachim, lui Dumnezeu, Stăpânul firii, să le dăruiască lor un copil, făgăduind că, dacă le va împlini cererea, îndată îl vor dărui şi închina lui Dumnezeu.
sâmbătă, 14 noiembrie 2020
Rugăciune la început de post
joi, 5 noiembrie 2020
Se întregește familia stăniceană
Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părintelui nostru Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în temeiul Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 13304/18.12.2014, în conformitate cu Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române - Art. 88 lit. n și cu hotărârea luată în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial nr. 9 din data de 24 septembrie 2014 s-a decis:
- Începând cu data de 31.10.2020, se încetează angajarea prin pensionare la limită de vârstă a PC Pr. Cârlescu Costică din postul de Preot paroh la Parohia Stănița, (Vol 1 pag. 407, poz. 101), Protopopiatul Roman.
- Începând cu data de 01.11.2020, se transferă PC Pr. Grecu Ionuț Florin din postul de Preot paroh la Parohia Chicirea, (Vol.1, pag. 357, poz. 62), în postul de Preot paroh la Parohia Stănița, (Vol 1 pag. 407, poz. 101), Protopopiatul Roman
Biserica „Sf. M. MC. Dimitrie Izv. de mir”- Chicerea |
Paraclisul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește (de trei ori), Slavă..., și acum...
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin
Slavă..., Și acum...
Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.
Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru (de trei ori).
luni, 26 octombrie 2020
Familia Chicireană și-a sărbătorit ocrotitorul
A sosit momentul doar să ne mai oprim din vâltoarea fricii, a temerilor, suspiciunilor și a tot ce ne desparte și să ne rugăm. Să cerem bunului Dumnezeu să treacă încercările și ispitele vremurilor contemporane și să nu ne lase pradă dezbinării.
Pentru câteva ceasuri am ieșit împreună din timpul lumesc și am pășit în timpul sfințit al lui Dumnezeu. S-a produs cumva ruptura de nivel și din profanul timpurilor actuale ne-am refugiat spațiul sacru al rugăciunii întâlnindu-ne cu sfinții și simțind deplin Harul. Desfășurarea întregului eveniment a fost exemplară, privind cu nădejde la ceea ce ne unește în cuget și simțiri, axa vieții noastre: Hristos!
Mulțumim Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului pentru binecuvântările transmise prin delegatul Centrului Eparhial, PC Andrei Ioniță, Exarh Cultural și pentru cuvintele pline de învățătură și trăire duhovnicească!
Mulțumim totodată ostenitorilor parohiei, care au împodobit biserica cu flori și s-au jertfit pentru noul set complet de veșminte liturgice de sărbătoare, începând de la Sfânta Masă și până la cele preoțești, dar și tuturor celor care au contribuit la organizarea sărbătorii familiei chicirene, arătând încă o dată că au înțeles sensul existenței: dragostea față de Hristos și Biserica Sa!
Bunul Dumnezeu să vă răsplătească osteneala!
joi, 22 octombrie 2020
Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir
miercuri, 21 octombrie 2020
Hristos on-line?
La provocarea unui prieten m-am gândit să ofer o perspectivă personală cu privire la rostul și folosul pomelnicelor trimise în variantă electronică. Din capul locului trebuie înțeles că e strict părerea mea personală, neexistând o teologie cu privire la pomelnicele on-line ori nu am găsit-o eu până acum.
Mediul on-line de desfășurare a activității pastorale este riscant, din mai multe puncte de vedere pe care nu le voi argumenta aici. Dar asta nu înseamnă că preotul contemporan nu trebuie să țină pasul cu tehnologia. Dimpotrivă, consider necesar a ne adapta pastorația fără a face vrun rabat la credință sau rânduială. De exemplu uneori citesc rugăciuni direct de pe telefon. Oare asta face rugăciunea cu mai puțin folos doar pentru că mediul ei este digital și nu imprimată pe foaie? Nu simt și nici nu am simțit diferența, întrucât efectul rugăciunii este același: al deschiderii inimii către Dumnezeu. Ador să citesc cărți și chiar le cumpăr în format electronic. Pot purta cu mine o bibliotecă întreagă în doar 200 grame! Să nu mai vorbim de faptul că tehnologia a avansat atât de mult încă există de mulți ani vestitele „cititoare de cărți electronice” cu un ecran care imită cerneala, fiind o cu totul altă tehnologie decât ecranul LCD sau OLED sau AMOLED etc. Mai pe scurt, îți protejează ochii și poți citi ore în șir fără a-i obosi mai mult decât o face o carte obișnuită.
Acum că am stabilit că există și foloase în materie de tehnologie, ce facem cu inevitabilul? Digitalizarea pomelnicelor? Ca preot modern, fără pagină personală pe rețelele de socializare, dețin totuși pagina parohiei, twitter-ul parohiei și blog, toate sincronizate și automatizate. Mai pe scurt, orice apare pe blog se transmite automat și pe pagina de Facebook și pe Twitter. Au fost momente când am vrut să renunț definitiv la orice formă de rețea de socializare, dar am privit la părțile pozitive. Din toate una a fost cea care a contat cel mai mult pentru argumentul „pro” păstrării activității on-line: parohia Chicerea a depășit granițele fizice și s-a deschis către toți fii, fiicele, nepoții, prietenii, cunoștințele etc. ale căror rădăcini erau în aceste zone geografice binecuvântate. Mediul online ne-a apropiat, a micșorat distanțele și a făcut să cunosc oameni minunați și să mă reîntâlnesc cu suflete extraordinare care au ajutat de departe parohia, fără să fi fost măcar odată fizic în Chicerea, dar cu toate acestea sunt mai chicireni decât mulți dintre chicireni.
Ce folos au totuși pomelnicele trimise online? În primul rând pentru a trimite un pomelnic online trebuie să ne comportăm ca și cum ar fi în varianta fizică. Adică? Nu e suficient să scriu numele celor vii și celor adormiți, să dau „send” și să-mi consider sufletul în Rai. În niciun caz. Această formă de rugăciune rămâne fără de folos dacă cel care trimite pomelnicul, în cazul în care poate și nu este bolnav sau mai știu eu ce, nu participă la Sfânta Liturghie. Astfel regula de bază rămâne participarea fizică la Sfânta Liturghie, alături de o Sfântă Spovedanie regulată și Împărtășirea cu Sfintele Taine. În acest caz digitalul nu va putea înlocui fizicul vreodată. Pe Hristos nu-l putem digitaliza. Dar putem folosi tehnologia ca mângâiere și formă de comuniune fizică atunci când distanțele nu permit acest lucru. Ex: grupuri de rugăciune.
Este de folos să fim pomeniți la Sfânta Proscomidie și trebuie să căutăm cât mai des să fim pomeniți în acest fel, dar este totodată important să fim împreună cu Hristos atunci când Jertfa Sa se reactualizează în fiecare Sfântă Liturghie, nu departe stând. Să fim la umbra Crucii lui Hristos în Sfânta Biserică. Acesta este dezideratul ultim.
Eu totuși sunt convins că toți cei ce lasă pomelnicul online vor fi prezenți și la Sfânta Liturghie, acolo de unde este fiecare și se toți se vor ruga și pentru păcătosul Pr Ionuț Florin, care într-un sat de cine știe unde se roagă pentru toți.
Rămâneți permanent cu zâmbetul pe buze și cu Hristos în sufet!
Aducând o rază de zâmbet
De fiecare dată întreaga experiență mă smerește, mă face să mă simt mic în fața nemulțumirilor pe care le am adesea și pe care fiecare dintre noi le avem. Ultima acțiune de împărțire a pachetelor mi-a arătat acest lucru din plin mai ales când am întâlnit-o pe cea căreia i-am dăruit un set nou de cârje ortopedice. Oarecum mâhnit că nu le-am văzut, o întreb de ce nu le folosește. Și-mi răspunde că le mai păstrează de bune. Oare cum să rămânem indiferenți? Cercetați aproapele, vedeți nevoia celui de lângă voi, încercați din când în când să faceți și o faptă bună. Faceți fapte de milostenie oricât de mici ar fi, dar din toată inima și mulțumiți permanent lui Dumnezeu pentru toate câte aveți.
marți, 20 octombrie 2020
Bine ai venit în sânul familiei Chicirene, Bianca Ștefania!
Săptămâna aceasta am avut parte de un eveniment deosebit! Un botez! Să aduci numai bucurie părinților, Biaca Ștefanie, să fii mereu ascultătoare, sârguincioasă, plină de credință, nădejde și dragoste creștină! Să-ți iubești mereu părinții și să-ți respecți întotdeauna nașii!!
Bine ai venit în Biserica lui Hristos!
Felicitări Liviu Mihai și Mirela
Sincere felicitări celei mai proaspete familii, Liviu Mihai și Mirela! Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă călăuzească mereu pașii pe calea mântuirii!
De asemenea cuvinte de laudă și felicitare nașilor, Cătălin și Paula, pentru asumarea rolului de a fi îndrumători și modele de urmat tinerilor miri!
Programul hramului familiei chicirene și a Sfintelor Slujbe din perioada 21 - 31 octombrie
Având în vedere situația specială în care ne aflăm, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul parohiei Chicerea, se va desfășura respectând normele în vigoare de protecție și prevenție a răspândirii infectării cu virusul COVID-19 după următorul program liturgic:
- Duminică, 25 octombrie
- ora 8:00 - Utrenie și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sf. Nicolae” - Stănița
- ora 16:00 - Vecernia Mare unită cu Litia la biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie Izv. de Mir” - Chicerea
- Luni, 26 octombrie (Chicerea)
- ora 8:00 Utrenie și Acatistul Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir
- ora 9:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
- ora 11:00 slujba de pomenire pentru ctitorii bisericii și cei adormiți
- Marți, 27 octombrie (Stănița)
- ora 8:00 Utrenie și Acatistul Sf. Dimitrie Basarabov
- ora 9:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
- Sămbătă, 31 octombrie
- ora 9:00 slujba de pomenire pentru cei adormiți - Chicerea
- ora 10:00 slujba de pomenire pentru cei adormiți - Stănița
Dumnezeu să te ierte, nenea Tiron Vasile
A mai plecat un membru al familiei chicirene. Astăzi l-am condus pe ultimul drum pe nenea Tiron Vasile. Bunul Dumnezeu să întărească familia cu nădejdea Învierii!
miercuri, 14 octombrie 2020
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Viața
joi, 8 octombrie 2020
Sfantul Luca al Crimeei: cuvânt la Pilda Semănătorului
“(…) Iată, şi eu am ieşit să semăn cuvântul lui Dumnezeu în inimile voastre fiindcă şi voi sunteţi ogor al lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu, iar pe mine m-a trimis Dumnezeu lucrător în ogorul Lui. Dar eu sunt un semănător sărac şi necăjit! „De ce eşti sărac şi necăjit?” – veţi întreba voi. Oare nu este sărac şi necăjit agricultorul care are doar opt desetine de pământ? Oare nu pot să raportez şi la mine cuvintele lui Dumnezeu spuse Prorocului Isaia, când l-a trimis să propovăduiască: Şi El a zis:
Du-te şi spune poporului acestuia: cu auzul veţi auzi şi nu veţi înţelege şi, uitându-vă, vă veţi uita, dar nu veţi vedea. Că s-a învârtoşat inima poporului acestuia, şi cu urechile lor greu aud şi ochii lor s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, ca Eu să-i vindec (Isaia 6, 9-10)?
Zeci de mii de credincioşi ortodocşi, care locuiesc în ţinutul Tambovului mi-au fost rânduiţi să-i duc la Hristos, dar s-a înăsprit inima poporului acestuia şi îşi întorc urechile de la poruncile lui Hristos, şi ochii şi i-au închis ca să nu vadă sfinţenia şi să nu priceapă cu inima, şi să nu se întoarcă, ca Domnul să-i vindece pe dânşii.
Şi doar voi, apropiaţii mei, iubiţii mei, mică turmă a lui Hristos, vă deschideţi inimile voastre spre primirea cuvântului lui Dumnezeu. Dar printre voi sunt unii la care se referă cuvântul lui Dumnezeu adresat Sfântului Proroc Iezechiel:
Iar despre tine, fiul omului: fiii poporului tău vorbesc pe la ziduri şi pe la uşile caselor. Şi zice unul către altul şi frate către frate: mergeţi de vedeţi ce cuvânt a ieşit de la Domnul. Şi ei vin la tine ca la o adunare de petrecere şi se aşază poporul Meu înaintea ta şi ascultă cuvintele tale, dar nu le împlineşte; căci ei cu gura lor fac din aceasta o petrecere, iar inima lor e târâtă după poftele lor. Iată că tu eşti pentru ei un cântăreţ plăcut, cu glas frumos şi care cântă bine din instrumentul său; ei ascultă cuvintele tale, dar nimeni nu le împlineşte (Iezechiel 33, 30-32).
Oare nu este amărât şi necăjit agricultorul care seamănă sămânţa sa în pământ nearat? Dar şi eu mă aflu în aceeaşi situaţie, deoarece pentru mulţi ani a fost lepădat ogorul lui Dumnezeu şi puţini l-au prelucrat. Şi s-a întărit pământul inimilor omeneşti, si n-au crescut în el seminţele sfinte ale cuvântului lui Dumnezeu.
De ce mă plâng eu? De ce tulbur inimile voastre?
Pentru ce eşti mâhnit, suflete al meu, şi pentru ce mă tulburi? Nădăjduieşte în Dumnezeu, ca-L voi lăuda pe El; mântuirea feţei mele este Dumnezeul meu (Psalmul 41, 6).
Oare nu este puternic Domnul? Înmulţind va înmulţi păstorirea mea. Oare eu nu ştiu acele cuvinte minunate pe care le-a spus Apostolul Pavel despre cuvântul lui Dumnezeu: Cuvântul lui Dumnezeu este viu si acţionează si este mai ascuţit decât orice sabie ascuţită; el pătrunde până la despărţitura dintre suflet şi duh, dintre încheieturi şi creier. Eu ştiu aceasta, de aceea nu mă tulbur că mult timp a stat nearat ogorul lui Dumnezeu, că s-a întărit pământul inimilor omeneşti, şi cu curaj voi arunca seminţele cuvântului lui Dumnezeu chiar şi în pământul nearat, fiindcă ştiu că cuvântul lui Dumnezeu este atât de puternic, încât singur ară pământul inimilor noastre.
***
Aşadar voi, cei tari în credinţă, şi voi, iarbă proaspătă a lui Dumnezeu, vlăstare tinere, ascultaţi:
Iată, a ieşit semănătorul să semene. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat.
Dacă seamănă ţăranul lângă un drum şi cad pe el seminţe, vor fi călcate în picioare şi mâncate de păsările cerului. Despre un alt drum ne vorbeşte nouă Domnul Iisus Hristos: despre calea largă, care duce la pieire, pe care merg, împingându-se şi întrecându-se unul pe altul, majoritatea oamenilor – oameni însetaţi să-şi trăiască viaţa în deplină bunăstare, în îndestulare materială, însetaţi de bogăţie şi slavă, care dispreţuiesc poruncile lui Hristos, care vor să-şi construiască după mintea lor viaţa… Ei fug pe acest drum spinos, şi inimile le sunt ocupate nu cu cuvintele lui Dumnezeu, ci cu grijile pentru bunăstarea şi îndestularea lor…
Dar se întâmplă uneori ca şi de aceşti oameni să se atingă cuvântul lui Dumnezeu – când din curiozitate intră în bisericile noastre sau, prin discuţiile cu credincioşii pe care îi întâlnesc în cale, sunt semănate seminţele lui Hristos în inimile lor. Şi se tulbură inima acestor oameni ocupaţi cu goana după bunăstare, slavă şi bogăţie. Şi se opresc din fuga lor, cad pe gânduri dacă să meargă sau nu pe acest drum îngust, dacă să se gândească şi la sufletul lor, nu doar la bunăstarea trupului lor, a familiei lor, la prosperitatea lor. Dar pe acest drum îngust zboară numeroase păsări nevăzute, duşmanii neamului omenesc, puterile întunecate ale iadului, în stăpânirea cărora se află aceşti oameni. Ei privesc cu atenţie ca nimeni să nu împiedice faptele rele ale acelora. Şi cum vor vedea că omul s-a oprit şi a căzut pe gânduri, că se gândeşte la sufletul său, atunci ca nişte păsări răpitoare îl atacă si fură cuvântul lui Dumnezeu semănat în inima lui.
Iată ce înseamnă sămânţa căzută pe drum. Ea este călcată în picioare, mâncată de păsările cerului.
***
Altele au căzut pe loc pietros, unde n-aveau pământ mult, şi au răsărit de îndată, pentru că n-aveau pământ adânc.
Cât de mulţi sunt printre oameni cei care pot fi asemănaţi cu acest loc pietros, acoperit cu un strat subţire de pământ! Cât de mulţi sunt oamenii cu intenţii bune, dar care n-au o profunzime a simţurilor şi a gândurilor, profunzimea inimii, care nu dispun de o comoară deosebită a sufletului! Ei sunt instabili, sunt pasionaţi când de una, când de alta, se apucă cu pasiune de fapte bune, măreţe, se încredinţează slujirii ştiinţei, artei, filosofiei, dar în scurt timp renunţă la ele, fiindcă în locul unei pasiuni vine alta care îi cuprinde. Nu există rădăcini adânci pentru cuvintele dreptăţii lui Dumnezeu în sufletele lor. Domnul a spus despre astfel de oameni că, atunci când le vine necazul sau ispitirea, când vine timpul să sufere pentru Hristos, uşor şi repede se leapădă de El. Cum se atinge de astfel de oameni mâna lui Dumnezeu care îi înţelepţeşte, care îi învaţă calea cea dreaptă şi dureroasă, atunci încep să cârtească, nevrând să suporte durerea, îl hulesc pe Dumnezeu şi pleacă de la El. Şi se sfârşeşte lucrarea lui Dumnezeu, care numai ce începuse în inimile lor…
Foarte des se întâmplă cu asemenea oameni că imediat ce aud ironii la adresa credinţei lor, îndată şovăiala şi ruşinea falsă le stăpânesc inima, astupând seminţele credinţei lui Hristos.
Iată ce înseamnă cuvântul lui Hristos despre sămânţa căzută pe loc pietros.
***
Altele au căzut între spini şi spinii au crescut şi le-au înăbuşit.
Deseori se întâmplă aceasta cu grăunţele de grâu, care cad în buruieni, în urzici, între spini. Aşa se întâmplă şi cu cei ale căror suflete şi inimi sunt asemănătoare unui câmp năpădit de ierburi rele şi de buruieni, urzică şi spini de tot felul. „Ce fel de buruieni şi spini?” – veţi întreba voi. Eu cred că este destul de clar. Buruienile şi ierburile rele – sunt acelea care nu dau seminţe bune. Sunt cele ce dau seminţe otrăvite, nefolositoare – seminţe cu care nu se hrăneşte nimeni. Sunt răutatea omului, tendinţa de a îndeplini poftele proprii, sunt patimile care distrug tot ce este bun în inimile noastre.
Cum poate să crească sămânţa lui Dumnezeu în mijlocul acestor buruieni? Se înţelege că va fi curând înăbuşit şi nu va aduce roadă.
***
Altele au căzut pe pământ bun. Şi au dat rod: una o sută, alta şaizeci, alta treizeci.
Iată ce se întâmplă când seminţele de grâu cad în pământ bun, arat şi îngrăşat! Iată ce se va întâmpla când pământul va fi udat de ploi timpurii şi târzii, când seminţele vor fi încălzite de razele soarelui! Aşa trebuie să fie şi în inimile noastre. Trebuie ca ele să fie larg deschise şi să tresalte în faţa lui Dumnezeu, trebuie ca voi să vă deschideţi ochii şi urechile duhovniceşti şi să primiţi cuvântul lui Dumnezeu, pe care noi, păstorii voştri, cu osârdie îl semănăm în inimile voastre.
Să plecaţi din biserică cu mare atenţie, păstrând acest cuvânt al lui Dumnezeu, să-l duceţi acasă ca pe un potir de preţ, plin până la vârf, temându-vă să vărsaţi din el vreo picătură.
Trebuie cu inimă curată, neatinsă, să ducem acest har al lui Dumnezeu în casele voastre. Aceasta este posibil doar pentru cei care au inimile asemănătoare pământului bun, arat şi îngrăşat. Ştiu că mulţi dintre voi au asemenea inimi bune şi curate. Dar nu numai de bunătatea pământului depinde încolţirea seminţelor. Trebuie să fie udate de ploile timpurii şi târzii. Trebuie să fie încălzite de soare si luminate de lumina lui.
Iată, de aceasta trebuie să avem grijă! Veţi întreba: „Dar cum să udăm seminţele lui Dumnezeu?” Cu lacrimi. Cu lacrimi de pocăinţă pentru păcatele voastre udaţi-le. Luminaţi-le asemenea razelor soarelui, cu lumina dragostei. Incălziţi-le cu căldura faptelor bune, de milostenie şi de compătimire pentru apropiaţii voştri.
Şi vor creşte în inimile voastre seminţele semănate de mine, slujitorul nevrednic al lui Dumnezeu.
Şi când voi încheia munca mea, munca de semănător, când voi merge la odihna cea veşnică, atunci cu îndrăznire voi sta în faţa Scaunului Celui Preaînalt şi voi spune: Iată eu şi pruncii pe care mi i-a dat mie Dumnezeu! Amin!
29 octombrie 1944
(Din: Sfantul Luca al Crimeei, Predici, Ed. Sophia, Bucuresti, 2009)