Zilele acestea foarte mult s-a insistat în mass media despre faptul că Biserica Ortodoxă ar stabili o dată ulterioară pentru slujba Învierii, astfel publicul ar putea participa live, nu doar la „live-urile” de pe Facebook. Din capul locului i-aș luat pe acești „jurnaliști” și i-aș trimite să facă puțină documentare înainte de a scrie un articol. Informația trebuie prezentată publicului onest și documentată din mai multe surse, dar cum probabil am așteptări prea mari, mă voi rezuma a oferi un răspuns după a mea putință pentru cei apropiați, prieteni virtuali și nu numai cu privire la marea întrebare legată de sărbătoarea Învierii: a mutat Biserica Ortodoxă Română data Paștilor? Vom sărbători din nou Învierea?
La cele două întrebări de mai sus aș răspunde „nu” și „da”.
În primul rând trebuie să înțelegem că data Paștilor se calculează după o formulă veche stabilită încă de la Sinodul I Ecumenic (Niceea 325), adică acum 1695 ani. Formula stabilită este următoarea: Duminica întâi după lună plină ce urmează echinocțiului de primăvară. Dacă i se întâmplă să cadă în acelaşi timp cu Paștile iudeilor, creștinii amână sărbătoarea Paștilor în Duminica următoare, sau cu o săptămână mai înainte.
Acum că am priceput formula de calcul, trebuie să ne familiarizăm cu un termen teologic, și anume „odovanie” (vom înțelege de ce în cele ce urmează). Așadar, observăm în caledar că există anumite sărbători la care după câteva zile avem odovania sărbătorii respective. Ce înceamnă aceasta? Odovania (în greacă: ἀπόδοσις (apodosis); în slavonă: отдание (otdaniye) sau încheierea unei sărbători este ultima zi în care aceasta mai este prăznuită în Biserică în cursul unui an liturgic. Cel mai adesea, ea vine să încheie o perioadă de prăznuire prelungită. În ziua în care se face odovania unui praznic, se slujesc din nou majoritatea cântărilor și rugăciunilor liturgice specifice sărbătorii respective.
Odovania praznicului Învierii Domnului anul acesta va fi miercuri, 27 mai. Astfel că, dacă vom participa la Sfintele Slujbe din această zi, vom avea impresia că retrăim slujba Învierii din pricina faptului că asta presupune odovania: marchează încheierea sărbătorii și majoritatea cântărilor din Săptămâna Luminată (cum ar fi Canonul Învierii sau stihurile speciale) se vor repeta acum.
Și totuși de ce am zis că sărbătorim din nou Învierea? Cum este posibil dacă am stabilit că nu se schimbă data Paștelui? Să nu uităm nicio clipă de ce sărbătorim Duminica: fiecare Duminică este o zi a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Hristos a Înviat!
0 comments :
Trimiteți un comentariu