Parohia soră, Sfinții Împărați Constantin și Elena, protopopiatul Roman, sat Stejaru, comuna Ion Creangă, se pregătește de marea sărbătoare a hramului parohiei. Astfel, vom fi alături de PC Părinte Tiberiu Roșu atât la slujba Vecerniei unită cu Litia, ce va începe miercuri la ora 17:00, cât și a doua zi, joi 21 mai, pentru împreună slujirea Sfintei Liturghii.
Respectând normele impuse de autorități, ne vom regăsi în comuniune de rugăciune, bucurându-ne de aproape sau de departe de această mare sărbătoare.
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus născut în 272/274 și decedat în mai 337, mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. În toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o Cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripția: „in hoc signo vinces” – „prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis Însuși Iisus Hristos, cu semnul Sfintei Crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei. Constantin a procedat întocmai și a câștigat bătălia.
Flavia Iulia Helena (c.248 - 329) a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. În timp ce era în pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colină unde erau trei cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins Crucea, a înviat. Așa a fost descoperită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Hristos.
.
0 comments :
Trimiteți un comentariu