În cadrul slujbei din Joia Mare, Vecernia unită cu Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în toate lăcașurile de cult se oficiază un act liturgic deosebit, și anume prima parte a pregătirii Sfintei Împărtășanii pentru cei ce nu se pot împărtăși la Sfânta Liturghie, în termeni teologici, preotul scoate un al doilea Sfânt Agneț și îl va așeza pe Sfântul Disc lângă cel dintâi. Pe tot parcursul Sfintei Slujbe, preotul tratează cele două Sfinte Agnețe ca fiind un tot unitar (unul singur), nu ca fiind două. Să nu uităm, Sfântul Agneț este acel pătrățel din prescura pe care sunt imprimate cele patru cuvinte: XC, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamnă „miel” și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor. Joia Patimilor este ziua în care, pe lângă Sfântul Agneț care se folosește la Sfânta Liturghia Sf. Vasile cel Mare, se mai scoate încă un agneț care se va sfinți odată cu celălalt, fără să se rostească de doua ori rugăciunile epiclezei, fără să se binecuvinteze fiecare separat, și se așează pe acelaşi Sfânt Disc, iar împreună sunt aduse pe Sf. Masă la vohodul mare.
După prefacere, Trupul Mântuitorului se îmbibă cu mare grijă de către preot conform unei rânduieli bine stabilite, după care este așezat într-un loc special, acoperit și ventilat până în ziua de marți din Săptămâna Luminată, când se continuă a doua parte a pregătirii. Atunci preotul frânge Sfântul Agneț în bucățele mici, după care le usucă și le pune spre păstrare în Sfântul Chivot de pe Sfânta Masă unde va ședea tot timpului anului.
Cu aceste Sfinte Uscate se vor vor împărtăși credincioșii care nu pot participa la Sf. Liturghie în timpul anului bisericesc, și anume bolnavii, fie că sunt în spitale, fie că sunt la casele lor, precum și copiii de vârstă preșcolară care nu sunt supuși unui regim de post așa cum se trebuie sa se supună oamenii în vârstă.
Indiferent cât de mică este firimitura, acolo este același Hristos, aceeași Sfântă Împărtășanie, același Trup și Sânge fără a exista vreo diferență față de Sfânta Împărtășanie primită din Sfântul Potir.
![]() |
Sfântul Agneț în centru, sus. În Joia Mare se pregătește încă un Sfânt Agneț care va ședea lângă celălalt. |
![]() |
Sfânt Agneț pregătit spre a fi așezat până a treia zi de Paști, când preotul Îl va fărâmița și pune spre păstrare în Sfântul Chivot |
Exemple de Sfinte Chivote:
Sfântul Chivot stă în permanență pe Sfânta Masă, iar în interior, într-un lăcaș special, se păstrează Sfânta Împărtășanie pe tot parcursul anului.
0 comments :
Trimiteți un comentariu